مسجد جامع تهران

درباره مسجد جامع تهران:

مسجد جامع تهران در مرکز بازار تهران در نزدیکی مسجد امام خمینی واقع شده است. با توجه به فاصله کم مسجد جامع با مسجد امام؛ فاصله بین این دو مسجد را بین الحرمین می نامند. مسجد جامع تهران یا مسجد عتیق تا قبل از انقلاب اسلامی ایران تنها مسجد جامع تهران بود. از تاریخ دقیق احداث این مسجد اطلاعات دقیقی در دست نیست اما معماری بخش های مختلف آن حاکی از شکل گیری تدریجی این بنا در دوره های مختلف است. آثاری که در مسجد جامع وجود دارد و به ثبت ملی رسیده به دوران آل بویه، صفویه و قاجار بازمی گردد. بیشتر بنای ظاهری شبستان مسجد، به سبک معماری ابتدای دوره اسلامی است.

مسجد جامع تهران دارای ۷ شبستان جدای از هم است.

  • قدیمی ترین شبستان این مسجد احتمالاً بیش از ۱۰۰۰ سال قدمت دارد که به “شبستان آیت الله شاه آبادی” معروف است.
  • شبستان دوم که بیش از ۷۰۰ سال قدمت دارد به “شبستان عتیق” معروف است.
  • شبستان گرم خانه حدود ۵۰۰ سال قدمت دراد که در دوره پهلوی به عنوان گرمخانه و محل اسکان مسافران مورد استفاده قرار می گرفته است.
  • شبستان ۴۰ ستون از دیگر شبستان های مسجد جامع تهران است که با وسعتی در حدود ۲۰۰۰ مترمربع بزرگترین و عظیم ترین اثر تاریخی در استان تهران از لحاظ مساحت به شمار می رود. اگرچه این شبستان در ابتدا با ۳۶ ستون ساخته شد ولی بنام شبستان ۴۰ ستون معروف شده است. شبستان ۴۰ ستون به شبستان سه محرابه نیز معروف است زیرا در سه وقت سه امام جماعت نمازهای “صبح”، “ظهر و عصر” و “مغرب و اعشاء” را اقامه می نمودند. اما اکنون چون مسجد جامع تهران در بافت تجاری (بازار تهران) قرار دارد اینگونه نیست.
  • جوان ترین شبستان، “شبستان ایوان” است که در حدود ۷۰ سال قدمت دارد.

در سال ۱۳۷۵ خورشیدی مسجد جامع تهران شاهد حضور بیش از ۵۰۰۰ معتکف در خود بود. قبل از انقلاب اسلامی ایران، مسجد جامع تهران بیش از ۵۰ سال محل تلمذ و تدریس سید روح الله خمینی بنیانگذار جمهوری اسلامی ایرن بوده است.

در سالهای دور که چراغ برق هنوز وجود نداشت برای تامین روشنایی مسجد در شب، در شبستان چهلستون سنگهای شبنمایی تعبیه شده بود که در طول روز نور خورشید را جذب و در خود ذخیره می کردند و در شب انعکاس می دادند. کنار هر یک از این سنگها نام واقف آن حک شده بود. در زمانیکه برق و بلندگوی برقی وجود نداشت صحن و سرای مسجد به گونه ای طراحی شده بود که به انعکاس صدای سخنران و واعظ کمک می کرد. مسجد جامع تهران به عنوان یک بنای تاریخی به ثبت رسیده است و دارای ارزش فرهنگی، مذهبی و تاریخی برای ایران است.

آدرس مسجد جامع تهران:

تهران، خیابان ۱۵ خرداد، گذر نوروز خان

مسجد جامع تهران

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه