This post is also available in: English Arabic Russian Chinese (Traditional) French German Spanish

ساری

درباره ساری:

کلیات ساری:

ساری با جمعیتی حدود ۳۵۰ هزار نفر مرکز استان مازندران در شمال ایران است. ساری در فاصله

  • ۲۷۷ کیلومتری شمال شرقی تهران
  • ۲۵ کیلومتری شرق قائمشهر
  • ۷۲ کیلومتری شرق آمل
  • ۴۳ کیلومتری شرق بابل
  • ۵۰ کیلومتری شرق و جنوب شرقی بابلسر
  • ۹۰ کیلومتری شرق و جنوب شرقی محمود آباد
  • ۱۱۴ کیلومتری شرق و جنوب شرقی نور
  • ۱۷۳ کیلومتری شرق چالوس
  • ۲۲۱ کیلومتری شرق کلاردشت
  • ۲۵۱ کیلومتری شرق رامسر
  • ۳۲۲ کیلومتری شرق لاهیجان
  • ۳۶۵ کیلومتری شرق رشت
  • ۳۹۳ کیلومتری شرق بندر انزلی
  • ۴۲۵ کیلومتری شرق رضوانشهر
  • ۶۳۱ کیلومتری جنوب شرقی اردبیل
  • ۲۰۶ کیلومتری شمال سمنان
  • ۲۴۸ کیلومتری غرب و شمالی غرب شاهرود
  • ۱۸۰ کیلومتری شمال غربی دامغان
  • ۵۲ کیلومتری غرب بهشهر
  • ۹۱ کیلومتری غرب بندر گز
  • ۱۳۴ کیلومتری غرب گرگان
  • ۱۵۱ کیلومتری جنوب غربی آق قلا
  • ۲۰۹ کیلومتری غرب آزادشهر
  • ۴۴۰ کیلومتری غرب بجنورد
  • ۷۳۶ کیلومتری غرب و شمال غرب مشهد
  • ۱۳۹۱ کیلومتری شمال بندر عباس

واقع شده است.

به مردم اهالی ساری، ساروی گفته می شود. ساری از تولید کنندگان مرکبات و یکی از قطب های تولید برنج و فرآورده های دامی ایران است.

موقعیت جغرافیایی و مجاورت با دریا و کوه سبب تنوع زندگی جانوری در ساری شده است و مجموعه ای از جانوران کوهستانی، جنگلی، جلگه ای، و همین طور پرندگان بومی و مهاجر و آبزیان؛ شرایط زیستی متنوعی را در ساری خلق کرده است. پناهگاه حیات وحش سمسکنده، دشت ناز، دودانگه و چهاردانگه، و منطقه حفاظت شده بولا در حومه ساری قرار دارند.

منطقه حفاظت شده

منطقه حفاظت شده

رودخانه تجن از درون شهر ساری عبور می کند. پارک تجن (قائم) و پارک ملل ساری در حاشیه رودخانه تجن در داخل شهر ساری ساخته شده اند که بزرگترین پارکهای شهر ساری محسوب می شوند.

عبور رود تجن از درون شهر ساری

عبور رود تجن از درون شهر ساری

شهر ساری در ناحیه زلزله خیزی واقع شده است و در طول تاریخ چندین بار به دلیل زلزله ویران شده است که مهمترین این زلزله ها در سالهای ۱۰۱۷، ۱۰۹۸، و ۱۲۲۳ خورشیده بوده است. گفته می شود ساری در مسیر کمربندی آلپاید زلزله قرار گرفته است کمربندی که از میانه اقیانوس اطلس شروع شده و پس از عبور از دریای مدیترانه، شمال ترکیه، ایران، هند، چین و جزایر فلیپین به کمربند دیگری که اقیانوس آرام را دور می زند متصل می شود.

محققان معتقدند نام ساری را کرووات ها (کرواتها دسته ای از اسلاوهای جنوبی هستند. اسلاوها گروهی بزرگی هستند که از یوگسلاوی تا شمال غربی دریای مازندران تا کشورهای اسکاندیناوی شرق اروپا گستردگی دارند) بر ساری گذاشتند. در زبان کراووات ها، ساراویتی به معنای مکانی میان دو رود و ساراس به معنای برکه است. گله داران بزرگ کرووات وقتی گله های خود را به این منطقه می آوردند از آن با نام ساراویتی یاد می کردند. در اصل ساراویتی به حوالی سورک و اسرم کنونی اطلاق می شده است که اکنون نیز میان دورود نامیده شده است ولی به هر حال اسم ساری از آن گرفته شده است.

شهرداری ساری دارای سه منطقه است و شهردار توسط شورای شهر ساری انتخاب می شود.

فرودگاه بین المللی دشت ناز ساری یکی از پرترددترین فرودگاه های ایران است.

۱۳ تیر روز ساری نامگذاری شده است. به اعتقاد برخی کارشناسان در این روز آرش کمانگیر از ساری پرتاب تیر معروف را انجام داده است.

مجسمه آرش کمانگیر در میدان فرح آباد ساری

مجسمه آرش کمانگیر در میدان فرح آباد ساری

جغرافیای ساری:

شهر ساری در کوهپایه های شمالی رشته کوههای البرز در ارتفاع ۵۴ متری از سطح دریا شکل گرفته است و دارای ۲ ناحیه دشتی وکوهپایه ای می باشد.

منطقه پیرامون ساری دارای جنگل و کوه است و فاصله کمی با دریای خزر دارد و به همین دلیل جاذبه های گردشگری طبیعتی متنوعی در  پیرامون خود دارد و به همین جهت یک از مقاصد مهم گردشگری در ایران محسوب می شود.

ساری از شمال به دریای خزر و از جنوب به جنگل و رودخانه ختم می شود.

 

آب و هوای ساری:

ساری جزء نواحی معتدل و مرطوب ایران محسوب می شود و نسبت به سایر نواحی شمال ایران آب و هوای ملایم تری دارد. ساری در تابستان دارای آب و هوایی معتدل و مرطوب و در زمستان نسبتاً سرد و خشک است.

 

فرهنگ ساری:

زبان عمده مردم ساری تا دوره صفویان فقط زبان طبری (مازندرانی) بود ولی با از بین رفتن سلسله باوندیان که حامی زبان طبری بودند این زبان از رسمیت افتاد و زبان مازندرانی (ساروی) و فارسی جایگزین آن شد.

در حال حاظر اکثر اهالی ساری از قومیت طبری (مازندرانی) هستند و کمتر از اقوام دیگر در این شهر ساکن هستند به همین دلیل همه به زبان ساروی با یکدیگر صحبت می کنند اگرچه به علت توریستی بودن با گردشگران با زبان فارسی روان صحبت می کنند.

اکثریت اهالی ساری مسلمان و شیعه ۱۲ امامی هستند.

 

تاریخچه ساری:

قدمت زندگی در ساری به دوران مس سنگی (۴۰۰۰ – ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح) می رسد به طوریکه ابزار سنگی و سفالهای ۶۰۰۰ (شش هزار ساله) از آن کشف شده اند.

تا قبل از حکومت خلفای راشدین و امویان و عباسیان در ایران؛ مازندران یکی از ساتراپ های ایران به شمار می رفت که مرکز آن همین شهر ساری کنونی بود ولی این ساتراپ حرف شنوی خوبی از شاهان ایران نداشتند و به همین دلیل از دوران هخامنشیان به بعد فردی را برای کنترل ساری یا زادراکارتا به مازندران می فرستاند تا منطقه را تحت امر شاهان ایران درآرود و امنیت منطقه را افزایش دهد و به امورات مردم رسیدگی شود.

از اواخر ساسانیان تا اوایل دوران صفویان شهر ساری پایتخت دو سلسله باوندیان و قارنوندیان بود. سلسله قارنوندیان در زمان هارن الرشید با مرگ مازیار برافتاد ولی باوندیان تا سال ۷۵۰ هجری قمری در ساری و فریم حکومت کردند که از نظر مدت زمان حکومت طولانی ترین سلسله مستقر پادشاهی در جهان هستند حتی طولانی تر از سلسله فراعنه در مصر.

سرزمین های شمالی ایران هیچگاه توسط حکومتهای خلفای راشدین، امویان و عباسیان فتح نشد زیرا رشته کوههای البرز مانع بزرگی برای فتح این سرزمین ها بودند اما شیعیان که مورد ظلم و ستم امویان و عباسیان بودند در بسیاری موارد به مناطق شمالی ایران پناه می بردند و مردم مازندران و گیلان پذیرای آنها می شدند و همین امر کم کم باعث محبوبیت اسلام و مذهب شیعه در بین اهالی شد و به تدریج مردم از دین زرتشتی به دین اسلام و مذهب شیعه دوازده امامی گرویدند.

در سال ۷۵۰ هجری قمری کیاهان جلال، باوندیان را سرنگون کرد و در ساری مستقر شد ولی مردم این شاهان زورگو را نمی خواستند از همین رو مرعشیان و سپس صفویان به این شهر دست یافتند.

ساری در دوران صفویان مورد توجه بیشتر شاهان ایران بود طوریکه فرح آباد ساری در تابستان ها پایتخت صفویان بود.

بعد از صفویان؛ ساری به دست نادرشاه افتاد.

در دوران قاجار؛ آقا محمدخان قاجار در نوروز سال ۱۱۵۱ خورشیدی در ساری مدعی سلطنت بر ایران شد و ساری را پایتخت خودش خواند اما در ادامه تهران پایتخت ایران شد.

در جنگ جهانی دوم ساری و مازندارن به اشغال نیروهای شوروی درآمد.

نظام شهری نوین ساری از دوران پهلوی آغاز شد و ساری نخستین شهر ایران بود که ساخت راه آهن سراسری از آنجا شروع شد.

بعد از انقلاب اسلامی سال ۱۳۵۷ ایران توسعه شهر ساری ادامه یافت.

 

اقتصاد ساری:

ساری به دلیل موقعیت جغرافیایی دارای فعالیتهای اقتصادی گسترده در بخشهای تولیدات کارخانه ای، خدمات، صنعت گردشگری، کشاورزی و دامداری و ماهیگیری است.

شرکت چوب و کاغذ مازندران از بزرگترین شرکتهای تولید کننده کاغذ در ایران و خاورمیانه است.

ساری یکی از مهمترین مراکز گردشگری ایران است و دارای مجموعه ای از جاذبه های گردشگری است. در تابستان سال ۱۳۹۶ شهر ساری با پذیرایی از ۲ میلیون گردشگر رتبه نخست تمام شهرهای توریستی ایران در فصل تابستان را از آن خود کرد.

ساری

شهرستان های استان مازندران:

شهرستانهای استان مازندران

شهرستانهای استان مازندران

جاذبه های گردشگری مازندران:

المعالم التاريخية

گردشگری تاریخی

религиозные достопримечательности

گردشگری مذهبی

الجذب السياحي المغامرة

گردشگری ماجراجویانه

الجذب السياحي متعة

گردشگری تفریحی