This post is also available in: English Arabic Russian Chinese (Traditional) French German Spanish

بندر عباس

درباره بندر عباس:

کلیات بندر عباس:

در تقسیمات فعلی کشوری شهر بندرعباس مرکز استان هرمزگان و یکی از مهم‌ترین مراکز راهبردی و بازرگانی ایران در جوار خلیج فارس و دریای عمان می‌باشد و یکی از مهمترین نام‌های پیشین آن بندر گمبرون بوده‌ است.

فاصله بندر عباس تا تهران ۱۲۸۷ کیلومتر، تا شیراز ۵۸۰ کیلومتر و تا اصفهان ۹۳۱ کیلومتر است.

جمعیت شهر بندر عباس در فصل‌های مختلف سال متفاوت است. بندرعباس به دلیل شرایط خاص خود همواره پذیرای مهمانان زیادی از اقصی نقاط ایران است.

بندرعباس بزرگترین بندر ایران است که مقدار بسیار بالایی از ترانزیت کالا از طریق بنادر شهید رجایی و باهنر بندرعباس صورت می‌گیرد.

فرودگاه بین‌المللی بندر عباس به علت منطقه‌ای که در آن قرار گرفته است عضو IATA نیز می باشد و پروازهای زیادی را در خود می‌بیند. پروازهای بین‌المللی فرودگاه بین المللی بندر عباس به کشورهای حوزه خلیج فارس، پاکستان و هند انجام می‌شود.

راه آهن از دیگر محورهای ارتباطی با بندر عباس است که از نظر حجم مسافر و حمل و نقل کالا به کلیه نقاط ایران درصد بالایی را در کل ایران به خود اختصاص داده ‌است.

یکی از جاذبه‌های دیدنی بندر عباس صید مُشتا است که با استفاده از جزر و مد انجام می‌شود. در این روش چوب‌هایی در ساحل کار گذاشته شده و با استفاده از تور، حصاری ایجاد می‌شود که هنگام بالا آمدن آب تعدادی آبزی وارد آن شده و با پایین رفتن آب، آبزیان داخل آن بوسیله صاحبان مشتاها صید می‌شوند.

 

اقتصاد بندر عباس:

بندر شهید رجایی و بندر شهید باهنر به دلیل موقعیت مناسب جغرافیایی، به عنوان نقطه اتکای بندرعباس در جهت جابه‌جایی کالا و سرمایه در اشکال مختلف، نتایج اقتصادی به سزایی برای استان هرمزگان به همراه داشته و بندر عباس را به منطقه ویژه اقتصادی معادن، فلزات، کشتی‌سازی و صادرات و واردات کالا تبدیل کرده ‌است.

تنباکو، خرما، نارنگی، انبه، مرکبات، ارده، مسقطی، تولیدات صنعتی، نفت (و فراورده‌های آن)، گاز، مروارید، شیلات از محصولات مهم شهر بندرعباس هستند.

بندرعباس از گذشته محلی برای ترانزیت کالا، خرما، مرکبات، شیلات، صادرات دوباره کالا، صادرات ظروف چینی (در گذشته) بوده است.

 

مساحت بندرعباس:

حدود ۲۸ هزار کیلو مترمربع

 

جمعیت بندر عباس:

حدود ۵۵۰ هزار نفر

 

موقعیت جغرافیایی بندر عباس:

شهر بندر عباس که در جنوب استان هرمزگان واقع شده ‌است از شمال به ارتفاعات و کوه‌ها و از جنوب به دریا منتهی می‌شود؛ بنابراین شیب عمومی شهر در راستای شمال به جنوب است. بخش وسیع و قابل‌توجهی از شهر بندر عباس از جمله محله سورو در جنوب‌غربی شهر و جنوب خیابان امام‌خمینی حد فاصل خور نایبند (شیلات) و خور گورسوزان و جنوب محله نخل‌ناخدا دارای سطحی هموار بوده و از ارتفاعی بین ۰٫۶ متر تا حداکثر ۵ متر از سطح دریا برخوردار است. نزدیکترین شهر به بندرعباس شهر قشم (مرکز جزیره قشم) با حدود ۲۸ کیلومتر است.

 

تاریخچه بندر عباس:

طبق گزارش هرودوت مورخ یونانی (۴۸۵–۴۲۰ پیش از میلاد) در زمان فرمانروایی داریوش بزرگ؛ بین ۵۸۶ و ۵۲۲ قبل از میلاد؛ فرمانده سلیاکوس که یک یونانی بود به فرمان داریوش بزرگ از بندری در هرمزگان و شمال تنگه هرمز با کشتی به اکتشاف اقیانوس هند و دریای سرخ و ایجاد ارتباط دریایی با بنادر مهم آن دوران مانند چین و هند و لیبی پرداخته است. البته سابقه چند هزار ساله لنج سازی در ساحل شمالی خلیج فارس و بخصوص بندر کنگ نشان از آن دارد که سابقه تجارتی این منطقه بیش از اینهاست.

طبق گزارش مورخ یونانی لوسیوس فلاویوس (۸۶–۱۶۰ میلادی)، الکساندر نئارخوس (۳۲۵–۳۲۶ پیش از میلاد) فرمانده نیروی دریایی اسکندر مقدونی از ایران به هند و آسیای مرکزی تا رودخانه سند – مرز آن دوران امپراتوری هخامنشی – لشکر کشی کرده‌است.

نئارخوس با یک ناوگان از ۳۳ کشتی جنگی بزرگ و کوچک و حدود ۲ هزار نفر نیروی نظامی بوده‌است. مورخ یونانی اعلام می‌کند اولین نقطه‌ای که نئارخوس و ناوگان خود به خلیج فارسی می‌رسد هرمز است و این اولین باری است که نام هرمز یا هُرمیزَد در متون تاریخی آورده می‌شود.

در سال ۱۶۲۲ میلادی شاه عباس توانست با کمک انگلیسی‌ها و امام قلی خان؛ سردار ایرانی؛ پرتغالی‌ها را شکست دهد. به افتخار این پیروزی بندر گمبرون به بندر عباس تغییر نام داد.

 

فرهنگ بندر عباس:

مردم بندر عباس اکثریت مسلمان و از پیروان مذاهب شیعه و سنی هستند. اهل سنت بیشتر در محله‌های اوزی‌ها و سورو و شغو (شهرک توحید) زندگی می‌کنند.

 زبان اهالی بندر عباس بندری که یکی از گویش‌های زبان فارسی است که ویژگی‌های فارسی کهن را حفظ کرده‌ است.

حنابندان در عروسی، مراسم موسیقی زار برای بیرون راندن مرض از جسم بیمار، دمور یا تاب بازی، روز نورزی مرده ها، روز سفره اموات، بچه را با زنبیل گرداندن برای راه افتادن بچه، قربانی کردن برای ریزش باران، و قبله دعا یا دعا طلب باران؛ برخی از رسوم مردم بندرعباس است.

 

آب و هوای بندر عباس:

آب و هوای بندر عباس گرم و مرطوب است. به‌طور کلی در بندرعباس از نیمه آبان تا نیمه فروردین دارای آب‌وهوای مطبوعی است. ماه‌های اردیبهشت و خرداد هوا خشک، ماه‌های تیر تا مهر دارای آب و هوای مرطوب و شرجی است. دمای هوای شهر بندرعباس در گرم‌ترین روزها به ۵۲ درجه سانتیگراد و در سردترین روزها به ۲درجه سانتیگراد می‌رسد.

بندر عباس

شهرستانهای استان هرمزگان

شهرستانهای استان هرمزگان

جاذبه های گردشگری بندر عباس: